Ikazia Ziekenhuis

Rotterdam

29 september 2022

Van der Vorm Engineering is de vaste hoofdconstructeur van het Ikazia Ziekenhuis te Rotterdam. Het originele gebouw stamt uit 1964 en is, met vele verbouwingen, het ziekenhuis zoals het nu staat. Van der Vorm is sinds 2008 betrokken bij de diverse ver- en nieuwbouwprojecten, waaronder een nieuwe hoofdentree, diverse optoppingen en de recent opgeleverde 8-laagse nieuwe vleugel.

Deze vleugel had als grootste uitdaging dat deze over de bestaande kelder gebouwd moest worden. Deze kelderconstructie uit 1964 kon niet gesloopt worden, omdat de levensader (installaties) van het gehele ziekenhuis door deze kelder loopt. Omdat de nieuwbouw ruim groter is dan de oorspronkelijke bouw, zijn er op diverse plekken schroefinjectiepalen vanaf het kelderdek door de keldervloer heen geboord, waarbij in de kelder de nieuwe fundaties zijn gemaakt. Vanwege de geringe bouwruimte is ervoor gekozen vanaf kelderdekniveau een prefab casco met breedplaatvloeren op te trekken.

Op dit moment wordt er gewerkt aan een uitbreiding (optopping) aan het OK-complex, waarbij tevens diverse loopbruggen tussen de bestaande bouwdelen worden aangebracht.

ontwerp-en-foto-egm-architecten-2.jpg Rotterdam
Vorig project Alle projecten Volgend project