The Frame Building

Amsterdam

25 september 2023

Van der Vorm Engineering heeft als hoofdconstructeur opgetreden voor dit werk.

Het gebouw bestaat uit een deel van 17 verdiepingen (ca. 55 m) hoog en een deel van 12 verdiepingen hoog (ca. 40 m) . De grote constructieve en uitvoeringstechnische uitdagingen van dit gebouw lagen in de onderste lagen. Op en naast de locatie bevonden zich een kunstwerk (viaduct), een belending met een gezamenlijke fundatie en een kantoorgebouw welke deels over de bestaande (monumentale) parkeergarage heen was gebouwd van het naastgelegen pand ‘Zandkasteel’. Omdat deze aanzienlijk lager was dan de nieuwbouw, is er gezocht naar mogelijkheden om de bestaande constructie van de parkeergarage te hergebruiken. Na een intensief onderzoek in samenwerking met Fugro, zijn de bestaande palen en poeren hergebruikt in combinatie met nieuwe schroefinjectiepalen. Dit heeft geresulteerd in een duurzame oplossing, maar bracht ook een forse kostenbesparing met zich mee.

Aan de andere kant moesten de bestaande woningen behouden blijven waarbij de fundatie niet voldoende bleek om de nieuwbouw op af te dragen. Dit heeft geresulteerd in een forse dompconstructie strak langs de bestaande bouw.

De verdere opbouw van het pand bestaat uit een combinatie van prefab en i.h.w.g. wanden met daartussen breedplaatvloeren. Op diverse verdiepingen zijn set backs toegepast welke in de vloeren zelf constructief zijn opgelost.

the-frame-building-amsterdam-1.webp Amsterdam
the-frame-building-amsterdam-3.webp Amsterdam
3-image-3-1695644422.jpg Amsterdam
2-image-2-1695644435.jpg Amsterdam
1-image-1-1695644448.jpg Amsterdam
Vorig project Alle projecten Volgend project